Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 70 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki z budyniem - składniki:

- opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 8 dag drożdży
- 7 żółtek
- szklanka śmietany 18%
- odrobina soli
- łyżka spirytusu lub octu, piwa
- 2 łyżki cukru
- litr oleju do smażenia pączków

Przepis na masę budyniową
- budyń śmietankowy
- półtora szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 żółtko

Pączki z budyniem - sposób wykonania:

Przepis na ciasto:
W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto na pączki podwoi swoją objętość dodajemy mąki, resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól oraz spirytus.
Ciasto należy dobrze wyrobić po czym posypujemy je mąką i przykrywamy.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
W tym czasie przyrządzamy masę budyniową.

Przepis na masę budyniową:
Dodajemy do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz mąkę i wszystko razem gotujemy. Gotową masę studzimy.
Z naszego ciasta formujemy kule - wielkość według uznania, ale należy pamiętać, że zbyt duże mogę być surowe w środku a zbyt małe zbytnio się spiec.
Powstałe kulki ciasta spłaszczamy i wkładamy na środku łyżeczkę masy budyniowej. Brzegi należy dokładnie zlepić, by nie wyciekła podczas smażenia.
Powstałe pączki układamy na tacce i czekamy aż dodatkowo podrosną.
Następnie w dobrze rozgrzanym oleju wrzucamy uformowane kulki. Smażymy je na rumiany kolor. Pamietajmy o tym, by je często odwracać. Dzięki temu nie spieką się i będą równomiernie upieczone.
Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrem /przepis na lukier w poprzednim przepisie.
Życzę smacznego Asia u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [22]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-19 16:29 ewelina
beznadziejny przepis!!!!!!!!!!!ciasto po urosnieciu nadaje sie do wylania a nie do wyrabiania pączków!!ludzie nie korzystajcie z tego przepisu bo zmarnujecie składniki i czas!!



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-29 18:21 pychota
paczki wychodza przepyszne i na [rawde wygladaja jak na obrazku, kazdemu polecam ten przepis



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-29 18:25 pączki jak z obrazka
do pani z negatywnym opisem mam slowko jak ciasto nie odchodzilo od reki przed wyrosnieciem to bylo dodac wiecej maki , po troszku az bedzie puszyste, a jak robilas kuleczki to bylo rece zmoczyc w wodzie wtedy by sie nie kleilo. dla mnie rewelacja



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 15:39 pączki
Planuję zrobić moje pierwsze pączki z tego przepisu i dlatego mam pytanie- ile średnio powinno mi ich wyjść z tylu składników?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 15:46 Tytul
Ludzie po co wam ilość pączków? Każdemu wyjdzie inna ilość w zależności od wielkości formowania.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 17:50 pączki
Po to, żeby dowiedzieć się czy mam zmniejszyć ilość produktów o połowę czy nie. Nie mam rodzeństwa, które zje nadmiar, więc po co mam marnować?
Wiem, że wyjdzie różna ilość, dlatego napisałam średnio. W każdym przepisie powinna być podana szacowana ilość, bo to dużo ułatwia.

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-02-28 18:00 pączki
już rozwiewam wszelkie wątpliwości - z 1 kg mąki wychodzi około 36 przeciętnej wielkości pączków, małych 40. Zatem jeśli w przepisie mamy pół kg mąki wyjdzie ich około 20.

Smacznegou?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 22:19 pączki
Dziękuję ślicznie!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 11:49 Pączki z marmoladą
Zmieniłam nadzienie z budyniu na marmoladę- wyszły pyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-06 9:34 Tytul
wyprobuję pączki z budyniem dziękuję za przepis



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-31 15:58 proszek
czy proszek do pieczenia to to samo co drożdże ???? czekam na odpowiedz



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-31 19:30 pączki
drożdże i proszek do pieczenia to zupełnie coś innego, jedyne podobieństwo polega na tym, że ich zadaniem przy pieczeniu ciasta jest spulchnienie jego struktury.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-14 18:01 Tytul
Świetny przepis, pączki wyszły pyszne i puszyste. Polecam ten przepis :D Dziękuję



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 11:55 Tytul
Czy dobrze zrozumiałam, że drożdże rozpuszczamy w mleku do tego cukier i to pozostawiamy do wyrośnięcia? A później dodajemy resztę składników? Wybaczcie pytanie ale nie pamiętam kiedy robiłam pączki więc wolę być pewnau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 11:59 pączki
tak jest - najpierw zaczyn a więc drożdże, mleko, cukier - odstawiamy do wyrośnięcia i dopiero jak "ruszy" dodajemy do reszty składników! Do zaczynu możemy też dodać 2 łyżki mąki



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 12:35 Tytul
Dziękuję za szybka odpowiedźu?miech Jutro od rana się za nie zabieram i dam znać jak wyszłyu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 19:43 Tytul
pączki z ziemniakami są super polecam przepis- bardzo pyszne i łatwe do zrobienia



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 10:14 Tytul
zabieram się właśnie za pączki ale mam pytanie czy zamiast śmietany 18% może bć 10%??

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-16 10:48 pączki
myślę, że to nie będzie wielkie odstępstwo jeśli użyjesz 10% śmietany. Oby tylko jej konsystencja była gęsta a nie lejąca.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 11:35 Tytul
słuchajcie rozpuściłam drożdże w mleku i dodałam cukier ale to mi nie chce "ruszyć" macie pomysł co zrobiłam źle?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-16 12:04 zaczyn do pączków
może jest za zimno? proszę postawić zaczyn na ściereczce, na kaloryferze (oczywiście ciepłym u?miech), jeśli ruszy zgęstnieje i utworzy się charakterystyczny kożuch.
Jeśli to nic nie da to wygląda na to, ze drożdże nie są zbyt świeże.
Trzecia opcja to mleko było za gorące u drożdże uległy zabiciu.
Jak drożdże nie rusza proszę zaczyn zrobić jeszcze raz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-18 12:59 Pączki
PĄCZKI WYSZŁY REWELACYJNE OD PIERSZEGO RAZU!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZIPIS. POZDRAWIAM


kulinarne przepisy Dodaj komentarz