Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |

Murzynek Tytul
To bardzo dobry przepis i zawsze sie udaje .Szukałam tego przepisu długo ,bo to jest ten przepis kiedy pierwszy raz piek...
| 2014-05-22 9:07 |

Murzynek Tytul
To jest super przepis ,ciasto jest pyszne .bardzo szybko sie robi tego murzynka .Polecam ....
| 2014-05-22 9:03 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
wspaniala to malo powiedziane.jest super....
| 2014-05-21 22:42 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 70 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki z budyniem - składniki:

- opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 8 dag drożdży
- 7 żółtek
- szklanka śmietany 18%
- odrobina soli
- łyżka spirytusu lub octu, piwa
- 2 łyżki cukru
- litr oleju do smażenia pączków

Przepis na masę budyniową
- budyń śmietankowy
- półtora szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 żółtko

Pączki z budyniem - sposób wykonania:

Przepis na ciasto:
W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto na pączki podwoi swoją objętość dodajemy mąki, resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól oraz spirytus.
Ciasto należy dobrze wyrobić po czym posypujemy je mąką i przykrywamy.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
W tym czasie przyrządzamy masę budyniową.

Przepis na masę budyniową:
Dodajemy do mleka proszek budyniowy, żółtko oraz mąkę i wszystko razem gotujemy. Gotową masę studzimy.
Z naszego ciasta formujemy kule - wielkość według uznania, ale należy pamiętać, że zbyt duże mogę być surowe w środku a zbyt małe zbytnio się spiec.
Powstałe kulki ciasta spłaszczamy i wkładamy na środku łyżeczkę masy budyniowej. Brzegi należy dokładnie zlepić, by nie wyciekła podczas smażenia.
Powstałe pączki układamy na tacce i czekamy aż dodatkowo podrosną.
Następnie w dobrze rozgrzanym oleju wrzucamy uformowane kulki. Smażymy je na rumiany kolor. Pamietajmy o tym, by je często odwracać. Dzięki temu nie spieką się i będą równomiernie upieczone.
Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrem /przepis na lukier w poprzednim przepisie.
Życzę smacznego Asia u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [22]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-19 16:29 ewelina
beznadziejny przepis!!!!!!!!!!!ciasto po urosnieciu nadaje sie do wylania a nie do wyrabiania pączków!!ludzie nie korzystajcie z tego przepisu bo zmarnujecie składniki i czas!!



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-29 18:21 pychota
paczki wychodza przepyszne i na [rawde wygladaja jak na obrazku, kazdemu polecam ten przepis



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-29 18:25 pączki jak z obrazka
do pani z negatywnym opisem mam slowko jak ciasto nie odchodzilo od reki przed wyrosnieciem to bylo dodac wiecej maki , po troszku az bedzie puszyste, a jak robilas kuleczki to bylo rece zmoczyc w wodzie wtedy by sie nie kleilo. dla mnie rewelacja



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 15:39 pączki
Planuję zrobić moje pierwsze pączki z tego przepisu i dlatego mam pytanie- ile średnio powinno mi ich wyjść z tylu składników?



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 15:46 Tytul
Ludzie po co wam ilość pączków? Każdemu wyjdzie inna ilość w zależności od wielkości formowania.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 17:50 pączki
Po to, żeby dowiedzieć się czy mam zmniejszyć ilość produktów o połowę czy nie. Nie mam rodzeństwa, które zje nadmiar, więc po co mam marnować?
Wiem, że wyjdzie różna ilość, dlatego napisałam średnio. W każdym przepisie powinna być podana szacowana ilość, bo to dużo ułatwia.

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-02-28 18:00 pączki
już rozwiewam wszelkie wątpliwości - z 1 kg mąki wychodzi około 36 przeciętnej wielkości pączków, małych 40. Zatem jeśli w przepisie mamy pół kg mąki wyjdzie ich około 20.

Smacznegou?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 22:19 pączki
Dziękuję ślicznie!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 11:49 Pączki z marmoladą
Zmieniłam nadzienie z budyniu na marmoladę- wyszły pyszne u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-06 9:34 Tytul
wyprobuję pączki z budyniem dziękuję za przepis



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-31 15:58 proszek
czy proszek do pieczenia to to samo co drożdże ???? czekam na odpowiedz



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-31 19:30 pączki
drożdże i proszek do pieczenia to zupełnie coś innego, jedyne podobieństwo polega na tym, że ich zadaniem przy pieczeniu ciasta jest spulchnienie jego struktury.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-14 18:01 Tytul
Świetny przepis, pączki wyszły pyszne i puszyste. Polecam ten przepis :D Dziękuję



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 11:55 Tytul
Czy dobrze zrozumiałam, że drożdże rozpuszczamy w mleku do tego cukier i to pozostawiamy do wyrośnięcia? A później dodajemy resztę składników? Wybaczcie pytanie ale nie pamiętam kiedy robiłam pączki więc wolę być pewnau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 11:59 pączki
tak jest - najpierw zaczyn a więc drożdże, mleko, cukier - odstawiamy do wyrośnięcia i dopiero jak "ruszy" dodajemy do reszty składników! Do zaczynu możemy też dodać 2 łyżki mąki



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 12:35 Tytul
Dziękuję za szybka odpowiedźu?miech Jutro od rana się za nie zabieram i dam znać jak wyszłyu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 19:43 Tytul
pączki z ziemniakami są super polecam przepis- bardzo pyszne i łatwe do zrobienia



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 10:14 Tytul
zabieram się właśnie za pączki ale mam pytanie czy zamiast śmietany 18% może bć 10%??

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-16 10:48 pączki
myślę, że to nie będzie wielkie odstępstwo jeśli użyjesz 10% śmietany. Oby tylko jej konsystencja była gęsta a nie lejąca.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 11:35 Tytul
słuchajcie rozpuściłam drożdże w mleku i dodałam cukier ale to mi nie chce "ruszyć" macie pomysł co zrobiłam źle?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-16 12:04 zaczyn do pączków
może jest za zimno? proszę postawić zaczyn na ściereczce, na kaloryferze (oczywiście ciepłym u?miech), jeśli ruszy zgęstnieje i utworzy się charakterystyczny kożuch.
Jeśli to nic nie da to wygląda na to, ze drożdże nie są zbyt świeże.
Trzecia opcja to mleko było za gorące u drożdże uległy zabiciu.
Jak drożdże nie rusza proszę zaczyn zrobić jeszcze raz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-18 12:59 Pączki
PĄCZKI WYSZŁY REWELACYJNE OD PIERSZEGO RAZU!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZIPIS. POZDRAWIAM


kulinarne przepisy Dodaj komentarz