Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Desery >> Pączki

Czas 70 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pączki domowe - składniki:

1 kg mąki tortowej
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
kostka drożdży
6 łyżek cukru
5 żółtek
litr oleju do smażenia

Pączki domowe - sposób wykonania:

Rozcieramy drożdże z żółtkami. Dodajemy cukier, mleko podgrzewamy na ogniu z masłem. Letnie mleko łączymy z drożdżami, żółtkiem i kilogramem mąki. Wyrabiamy do momentu powstania jednolitej masy. Dłonie zwilżamy od czasu do czasu odrobiną oleju. Formujemy pączki i smażymy na głębokim oleju przez około 2 min z każdej strony.

Im większe pączki, tym wydłuża się ich czas smażenia.
  • Currently 4.60/5

4.6/5 (5 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [51]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2009-06-23 18:44 Sprobojmy
Spróbuję zrobić te paczki ?art Mam wielka ochotę na paczki, a niestety nie mieszkam w Polsce i tutaj nie ma takich dobrych pączków jak w Polsce smutny



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-09 14:33 Tytul
huba będą dobre



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-11 11:27 Tytul
Zabieram się za robienie tych pączusiów?art
mam nadzieje że wyjdą?art



Przepisów
Od
Dodano 2010-02-23 13:51 KLAUDIA
Właśnie idę je robić.



Przepisów
Od
Dodano 2010-09-21 23:25 monia
przepis ok wszystkim smakowalo i romanowi



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-01 15:12 tomek
pączki wyszły super, następnym razem dam tylko troszkę mniej mleka.
Przepis polecam, do ciasta można dać kieliszek rumu i/lub zetrzeć skórkę z całej cytryny bądź pomarańczy.



Przepisów
Od
Dodano 2010-11-01 15:13 tomek
dla ciekawych - z kilograma mąki wychodzi około 25 średnich pączków



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-07 17:53 Emila i Agata
Pączki wyszły super!Moje dziecko jest strasznym niejadkiem a pączusie pięknie jadła!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-07 16:02 Tytul
jest! to zrobię z 2 kilogramów mąki u?miech będę miała 50 pączków :D Mmm pycha na samą myśl.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-16 13:05 pączki
zaraz się zabieram do ich robienia



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-16 17:05 :)
właśnie czekam aż ciacho wyrośnie xD oby mi wyszły jami jami



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-17 14:28 marcin
Przed kilkoma minutami zrobiłem pączki z jednego kilograma mąki wyszło mi 40 sztuk średniej wielkości po ukształtowaniu pozostawiłem na 30 minut do wyrośnięcia wyszły super moje dzieciaki się zachwycały. Dzięki za przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-23 22:23 Tytul
Ugniatamy właśnie ciacho na pączulki. Ślinka cieknie bo nie możemy się już doczekać kalorycznej uczty - na pewno będą paluszki lizać!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-23 22:26 Janusz
Żonka wypieściła mi tymi pączulami podniebionko. Sama jest trochę taki pączuszek (ja zresztą też to się dobraliśmy) więc nie ma tak żeby jej miało nie wyjść. Przepis koncertowy!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 17:43 Tytul
Pączki super wyszły! Tylko ja dodałam 2 łyżki wódki czystej. Pychhhhha POLECAM TEN PRZEPIS!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-28 18:45 Tytul
czy jak dodam do środka powidła lub dżem to mi wyjdzie??

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-02-28 19:00 pączki
Nadzienie z pączka nie wyjdzie, jeśli dobrze skleimy. To świeże owoce mają tendencje do rozklejania np pierogów ale tylko dlatego, że puszczają sok.
Oczywiście, zawsze można pączki nadziać po usmażeniu, za pomocą specjalnej szprycy. Tak robi się między innymi w każdej cukierni.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-01 22:35 pulchny pączuś
zrobiłem już ciasto czekam aż podrośnie nie wiem jak wyjdzie ale mam nadzieje ze będzie pychota ze zjemy ze smakiem tak przepis łatwy i szybki dzięki za niego
JANUSZ



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 13:19 Tytul
zabieram się własnie za smażenie u?miech mam nadzieje ze mi wyjdą



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-02 14:29 KASIA
CZY DO TYCH PACZKOW MOZNA DODAC MARMOLADE

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-02 14:56 pączki
można dodać! Nadzienie jest dowolne - całe wiśnie bez pestek, powidła lub nutellę a nawet kakao. Oby tylko było to nadzienie gęste.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 10:29 pączusie
a co zrobić z białkami czy je ubijamy i dodajemy

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-03 10:39 pączki domowe
białek nie ubijamy i nie dodajemy! do ciasta na pączki dodajemy w sporej ilości SAME żółtka. Białka możemy użyć do innego ciasta, jeśli nie dziś to warto je zamrozić i użyć wówczas gdy będą potrzebne.
W ostateczności niestety trzeba je po prostu wyrzucić.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 12:12 REWELACJA!
TAK PYSZNE PĄCZKI TO ŻADKOŚĆ! ALE PAMIĘTAJCIE ŻE NALEZY DODAĆ 50 G SPIRYTUSU DO CIASTA! PĄCZKI SĄ WTEDY MAŁO NASIĄKNIĘTE TŁUSZCZEM. POLECAM BARDZO!



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 12:22 Tytul
ojejku ale pychniutkie mniam mniam



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 15:31 Tytul
czy można do środka do surowego ciasta dodać dżem i wtedy do oleju ?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-03 15:39 pączki domowe
oczywiście, że można!
nawet trzeba, co to za pączek bez nadzienia.
Dla autora przepisu także było to oczywiste.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 17:52 Tytul
Wyrzucać białka?szkoda! mozna zrobić babkę albo bezy.:0)



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-03 23:50 Tytul
pytanko. jak duzo ma byc drozdzy? kostka ? ile wazaca? pirwszy raz robie paczkiu?miech mam nadzieje ze wyjda.

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-04 9:16 pączki
kostka standardowa czyli 10 dag



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-04 17:58 znakomite
Serdecznie dziękuję za ten łatwy, tani a jaki pyszny przepis. Zrobiłam jedną porcję - wyszły znakomite, więc nieomieszkałam pochwalić się i obdarować sąsiadki u?miech. Druga porcja była już dla rodzinki.



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-06 18:59 Tytul
Czy można dodać drożdże instant?? dziękuję za odpu?miech

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-03-06 19:15 hm
niektórzy uważają, że takie pączki mniej pachną itp itd ale na pewno wyjdą tylko trzeba zamienić te 100 g (kostka drożdży prasowanych) na ilość suchych drożdży (producent powinien mieć taką informację na opakowaniu)

Basia Tatarata
Basia Tatarata
Przepisów 1
Od 2011-12-18 11:37
Dodano 2011-12-18 11:45 Tytul
Droga Asiu ,bardzo dziękuję Ci za zamieszczenie tego przepisu na pączki .Do tej pory miałam wielki problem z upieczeniem tych pyszności , ale wiem na czym polegał problem ;zamiast samych żółtek dodawałam całe jajka i pączki wychodziły gumowe. Właśnie zrobiłam według Twojego przepisu i wyszły puszyste i pyszne .Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam .Basia.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-19 22:06 Tytul
Wlasnie skonczylam je smazyc,,jestem pod wrazeniem takiego efektu,, ,,rewelacja!!polecam ten przepis,,u?miechwarto!!pozdrawiami zycze smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-06 13:36 Tytul
pączki wyszly bardzo dobre. dalam 6 zoltek i troche wiecej masle. ciasto wyroslo super, z tej porcji wyszly 32 calkiem duze pączki. niestety z niektorych podczas smazenia wyplynal dzem. ciasto sie rozmiekloi zrobily sie dziurki. mimo to wszystkim bardzo smakowaly. polecam ten przepis u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 13:39 pyt
kiedy ciasto odstawić do wyrośnięcia? po zrobieniu kulek?? czy po ugnieceniu?? i na jaki czas odstawić to ciasto...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-11 14:38 pączki
hm, autorka faktycznie tego nie podała ale myślę, że wystarczy jak ciasto odstawimy po jego wyrobieniu. Na jaki czas? do momentu aż podwoi swoją objętość.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 15:36 Tytul
SA SUPER POPROSTU NIEBO W GEBIE PYCHA PYCHA PYCHA NAPRAWDA POLECAM



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 22:45 Tytul
zrobione po drobnej modyfikacji tzn. z cz◙eści mleka zrobiłam zaczyn drożdżowy i osobno go dodałam później są dobreu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-16 14:35 Marta
Właśnie zrobiłam pączki - jak to w tłusty czwartek u?miech POLECAM GORĄCO, bo wyszły pyszne. Nadzienie dodałam po zrobieniu pączków - strzykawką. A białka można wykorzystać na lukier u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-18 10:52 Tytul
ja z takimi pytaniami piszę:
1)1 łyżka masła normalnego czy margaryny kasi?
2)kostka drożdży czyli 100g?
3)6 łyżek cukru normalnego czy pudru?
przepraszam z góry jeśli pytania są głupie, ale robię coś takiego pierwszy raz i nie chcę zespuć. u?miech) dziękuję za odpowiedź

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-18 10:57 pączki
1) łyżka masła, nie margaryny
2) dokładnie kostka to 10 dag czy też 100g
3) zwykły cukier - nie puder



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-22 16:06 Tytul
witam ja te samo ciasto po uformowaniu kuleczek nadzianych mormuladką upiekłam w piekarniku pyszne i mniej kalortczne



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-22 16:09 Tytul
dokładnie tak to robiłam po wymieszaniu wszystkich składników nadziałam marmuladom i na blaszcze pozostawiłam do wyrośnięcia potem smaruje je białkiem lub całym jajkiei i posypuje cukrem lub makiem i do piekarnika pycha polecam



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-27 21:00 Tytul
ZROBIŁAM DZISIAJ PĄCZKI WYSZŁY SUPER!!!u?miechNABIŁAM JE JESZCZE BUDYNIEM ŚMIETANKOWYM.CIASTO POSTAWIŁAM TAK NA 30 MIN KOŁO KALORYFERA DO WYROŚNIĘCIA.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-04 18:37 Pozdrawiam:)
Dzieki za przepis PĄCZKI super.



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-05 20:13 Tytul
jutro je robię, dzięki za wszystkie komentarze, nigdy nie robiłam pączków



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-06 16:04 Tytul
Zamiuerzamy z bratowa zrobic duuzo pączków, bedzie wyzerka. Mniam. Ewa i Janinka
Krosno



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-02 15:22 Tytul
PRZEPIS SUPER PĄCZKI WYSZŁY EKSTRA



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-02 16:32 Tytul
takie pączusie robiła moja sp,mama tylko że dodawała troche spirytusu wyśmienite polecam


kulinarne przepisy Dodaj komentarz